Allò que amaga aquest lloc comú és que els humans no estem fets per viure al dia. Si per alguna cosa ens caracteritzem, al contrari, és per tenir memòria i per fer projectes. Al dia viuen les bèsties. Si fóssim rigorosos seguidors d’aquesta filosofia, el primer que faríem en llevar-nos és trucar a la feina i engegar a tots a la merda. Per què currar per un demà boirós? Ningú viu al dia, ni tan sols aquells qui t’escupen a la cara aquest tòpic (normalment per retreure’t alguna preocupació, algun capficament seriós). Si qui em ve amb la cantarella del carpe diem és una noia, m’haig de mossegar la llengua per no dir-li: "D'acord aprofitem el dia, vinga anem a follar ipso facto".
Algú va rebatre aquest tòpic millor que jo i molts pocs anys després d'Horaci. Parlo de Marc Valeri Marcial. L’epigramista llatí de Calatayud la va encertar de ple quan va escriure:
"Viure avui seria ja viure massa tard. El més savi, Pòstum, es viure ahir"Si no estem reconciliats amb el nostre passat, difícilment fruirem del present. Cal viure còmodes amb l’ahir, còmodes amb el demà, per poder començar a pensar en una cosa tan díficil com gaudir avui.
3 comentaris:
Us felicito pel vostre bloc. Es interesantisim, divertit i molt elegant.
Potser el carpe diem té raó i hauries de deixar la feina. No hi has pensat mai?
Jo, personalment, també odio la frase. Però reconec que els animals, que com tu molt bé dius "viuen al dia", són bastant més feliços que els humans.
D'acord amb l'article. Res més repugnant que el nihilisme justificant-se i quedant-se a mig camí. "Carpe diem", però amb condó.
Publica un comentari a l'entrada