dijous, de gener 19, 2006

Mediació rima amb perversió


En una classe d'institut hi trobem un paper de màxim interès:
"Si vols contribuir activament a crear un clima positiu de centre,

si desitges donar una resposta creativa als conflictes,

si creus que la comunicació horitzontal és més eficaç que la vertical,

si t'atreveixes a afrontar amb optimisme les dificultats,

si la injustícia no t'és indiferent...

Triar la mediació pot ser un bon començament."
Els mestretites de casa nostra s'han empescat una nova figura de terror educatiu: l'estudiant mediador de conflictes. Organitzen cursos als instituts per crear brigades de jovenets que facin d'interlocutors en qualsevol merder que es produeixi portes endins. La nociva ingenuïtat d'aquests professionals de l'ensenyament no es redueix a crear ridículs apòstols de l'harmonia universal. També fan seminaris, màsters i, fins i tot, doctorats. Al cap i a la fi, la lògica del gremialisme és de les més poderoses que existeixen.

Tot de sintagmes buits i ensucrats es concentren en aquest breu anunci: "resposta creativa", "comunicació horitzontal", "clima positiu"... És una mostra més del desastre educatiu que un part de l'esquerra cumba catalana ha contribuït a crear amb coartades ideològiques robades a l'avi de Heidi. Si la dreta és culpable del penós finançament de l'ensenyament públic, l'esquerra ha d'entonar un sincer mea culpa per l'estovament intel•lectual del seu discurs pedagògic.

Potser la clau del problema és el sou dels mestres. Fan una feina important i dura, de trinxera. Treballen en condicions d'alta perillositat, sempre vulnerables als capricis d'uns xavals defensats pels imbècils dels seus pares. Els qui ara s'hi dediquen tenen una indubtable vocació. Són, per dir-hi suaument, persones a qui agraden els nens. Perversos amb poques llums. Gent que li cau la llagrimeta amb una novel•la de Paulo Coelho o amb la pel•lícula de Titànic. Convoqueu places de mestre amb sou de diputat i vejam què passa.

1 comentari:

albert ha dit...

Estic d'accord amb el fet que els mestres hauriend'estar molt mes ben considerats ja que com dius fan una feina de trinxera. No se si millorar-los les condicions economiques resoldria el problema educatiu pero segur que seria d'ajut.
Potser aquest problema educatiu es reflex dels problemes socials que la gent, pares, germans, amics, dels que espatllen el clima escolar es troben dia a dia, encara que pequi d'innocent en dir-ho. Massa canvis en l'ensenyament en tant poc temps potser tambe, caldria mes recursos a les escoles (a part dels temes pecuniaries del professorat) i menys politica.
Com a idea per compensar podriem reduir el dels politics ;)